billiga hemsidor l sökmotoroptimerade hemsidor l hemsidor för småföretagaren l prisvärd webbdesign  

Billiga hemsidor
billiga-hemsidor.nu

Kontakt:
070-5872271

Epost:
info@billiga-hemsidor.nu

Lite billigare -
men mycket bättre!

 
sokmotoroptimerade_hemsidor_prisvard_webbdesign.gif
Hem Billig hemsida Sökmotoroptimerad hemsida Bilder till hemsida Referenser AirBnb
Hem Billig hemsida Google vänlig hemsida Bilder till hemsida Referenser  AirBnb

Bilder för hemsidor!

Hur får man  tag i bilder och illustrationer till sin hemsida?

En av de "svårare" sakerna när man skall göra en hemsida är - att hitta bra och passande bilder och illustrationer.

Det finns ju en mängd bilder på nätet som man kan hitta om man t.ex. använder Googles bildsökning - problemet är bara att i princip alla bilder är copyright skyddade och du kan inte använda dem hur som helst.

Man kan köpa s.k.

royaltyfria bilder

från olika bildbyråer och sajter på nätet. Royaltyfri betyder dock inte "gratis" eller att du får använda den hur som helst - royaltyfri innebär att du  köper rätten att få använda bilden enligt de villkor som står angivna men att fotografen / bildbyrån fortfarande äger bilden dvs. den kan säljas fler ggr och dyka upp i andra sammanhang. Men för att köpa loss bilden helt och hållet så att du äger bilden och ingen annan kan använda den - då blir det avsevärt dyrare.

Men jag har hittat några sajter på nätet där man faktiskt kan köpa bra royaltyfria bilder för hemsidor (en lägre s.k. upplösning / kvalitet) till ett riktigt billigt pris, de flesta för endast 1 - 3 Euro/st. 

Fotomedia

(Stockphotomedia bildbyrå) är ett sådant ställe där jag brukar köpa bilder eller rekommendera mina kunder - att själva leta efter lämpliga bilder till sin hemsida.

Var mycket försiktig med att söka bilder med Googles bildsök, högerklcika på bilden, spara ner den och sen använda den på din egen webbsajt. Idag finsn det program som dels bildbyråer scannar av nätet emd efter bilder som DE äger och  BUS - Bildkonst Upphovsrätt i Sverige använder också den typen av program för att leta efter bilder på konstverk. Här kan du läsa lite om

upphovsrätt

för bilder och konstverk.

En VARNING - Getty Images - har börjat skicka ut hotfulla juridiska brev med posten hem till personer - som står som ägare (av domännamnet) till webbsajter - där de hittat bilder som de hävdar bryter mot upphovsrätten. Nu har de även ssedan en tid börjat anlita en svensk advokatfirma för att administrera utskicken och då blir många givetvis skrämda och vågar inte annat än att betala. Men det är mycket tveksamt om detat egentligten är så seriöst - det finsn en hel del invändningar mot detta förfarande - vilket jag kommer att utveckla senare. Detta är väldigt stort i USA, England och andra marknader och har kommit även till Sverige. I de andra länderna menar de flesta på att detta är s.k. "scam" dvs. väldigt tveksamma metoder att försöka skrämma vanligt folk, ofta privatpersoner och småföretagare att betala STORA summor typ 10 000kr för EN enda bild. De använder ett program som kan scanna av internet efter bilder som jämförs med den originalbild som de själva hävdar att de har ensamrätten till(vilket de inte bevisar på något sätt annat än att de anger ett referensnr). Det hjälper inte om man spegelvänt bilden, beskurit den eller modifierat den i viss grad - de kan ändå känna igen den.Problemet är - att det finns starka indikationer på att Getty medvetet först lagt ut en massa bilder på s.k. gratis sajter, "free pictures" etc. - och folk har intet ont anande laddat ner bilderna från sådana sajter. När det gått en tid lägger de ner den sajten eller som de ofta gjort - köper helt enkelt upp sajten - och skickar sedan ut sina krav - som då på sätt och vis är retroaktiva. Det bör vara ganska svårt att bevisa för båda parter - vem som egentligen hade ensamrätt till bilden vid exakt den tidpunkt som den skulle ha laddats ner - och det är inte heller ovanligt att fotografen själv - i begynnelsen - laddade upp eller sålde bilder till FLERA olika sajter osv.Alltså - ladda INTE ner bilder från nätet och använd på din webbsajt - inte ens om det är från s.k.- "free pictures" sajter - och som sagt - royaltyfri är inte alls samma sak som att den är gratis eller fri att få använda.

Ofta behöver man göra lite mer avancerad redigering av bilderna som att t.ex. frilägga bilden från bakgrunden (göra bakgrunden transparent). Det är inte helt enkelt att få till det riktigt bra, speciellt inte om man inte är ganska van vid bildredigeringsprogram som Photoshop, Paint Shop Pro eller andra,.

Här är en nystartad tjänst där man på nätet kan ladda upp de bilder man vill få hjälp med.  Den heter Redigera bilder och fungerar riktigt bra.